kreditor

Hvem – eller hvad – er en kreditor?

Hvem – eller hvad – er en kreditor?

editorial

Det følgende kan måske for nogle virke lidt som børnesprog, hvis man allerede er bekendt med de mest basale handelsbegreber, men det kan være meget godt at få forklaret tingene i øjenhøjde, så selv et barn kan forstå det.

Og ellers kan det være meget godt at få rusket op i påmindelsen om, hvad det drejer sig om, for det kan jo tænkes, at man har forvansket det, siden man lærte begreberne at kende, eller man måske endda har misforstået dem altid!

Vi tager lige et konkret eksempel med dig som person, men husk på, at kreditor-begrebet også kan udfoldes til flere aspekter og have flere nuancer i sig, men det her gør i hvert fald, at du har forstået det meste nødvendige ved begrebet.

Du vil gerne låne 100 kroner af en ven, og det får du lov til.
Nu er din ven blevet til kreditor i banksproget, og du er blevet til debitor.

Kreditor skal have sine penge tilbage

Du FIK nemlig ikke de 100 kroner, men du lånte dem, og der var ingen renter, og der var som sådan ikke et tidspunkt, de skulle betales tilbage på, men din ven forventer dog, at de 100 kroner kommer igen.

I har nok ikke skrevet den aftale ned, men det ville man gøre i bankverden.

Din ven, kreditor, har nu 100 kroner til gode hos dig, der nu er debitor.

Først når kreditor får sine 100 kroner tilbage, ophører du med at være debitor for din ven angående de 100 kroner.

Således er kreditor en person, enhed eller lignende, som har penge til gode hos debitor, hvilket kan være i form af en gæld eller lignende, og tilsvarende kan debitor også være meget andet end en person.

Man skriver oftest sådan en kreditoraftale ned, og så er der måske renter på og en aftale om, hvornår pengene skal betales tilbage.