Gulvsliber Horsens

Sæbebehandlede trægulve – fordele og ulemper

Sæbebehandlede trægulve – fordele og ulemper

editorial

Et sæbebehandlet gulv giver den helt rigtige følelse af autentiske og rå gulvplanker, som dem vi kender fra de gamle boliger. Det er smukt, lækkert og enkelt – men der er både fordele og ulemper ved behandlingen.

Når du køber nye gulve eller sliber det gamle, skal det efterbehandles for at holde snavs, væske og alskens andet skidt væk. Her kan du vælge mellem flere forskellige muligheder, og hos danskerne falder valget typisk på olie, lak eller sæbe – i dag tager vi et kig på fordele og ulemper ved sidstnævnte.

Sæbebehandling af trægulve

Som nævnt er der både fordele og ulemper ved et sæbebehandlet gulv, og hvor fordelene primært knytter sig til udseendet, hænger ulemperne først og fremmest sammen med vedligeholdelsen.

Lad os starter med fordelene:

Et sæbebehandlet gulv har et superflot og enkelt udtryk. Det er råt, og bræddernes strukturer står tydeligt frem, ligesom du kan mærke træets bløde og varme overflade. Samtidig er det let at behandle gulvet med sæbe på egen hånd, og det er derfor ikke nødvendigt at hidkalde professionelle fagfolk. 

En anden fordel er, at du kan vælge en hvidpigmenteret sæbe og dermed lysne dit trægulv en smule. Bruger du hvid lud underneden, får du et endnu lysere udtryk, ligesom ludbehandlingen afholder træet fra at gulne.

Den primær ulempe ved et sæbebehandlet gulv er, at behandlingen skal gentages med jævne mellemrum, hvis den skal blive ved med at beskytte træet. Det er altså den mest plejekrævende efterbehandling, du kan vælge. En anden ulempe er, at selvom træet er godt mættet med sæbespåner, så er gulvet stadig ikke nær så modstandsdygtigt overfor snavs og væske som et olieret eller lakeret gulv – du skal altså være hurtig med kluden, når der sker et uheld.

Er du i tvivl om, hvilken efterbehandling du skal vælge til dit gulv, er det altid en god idé at tale med en fagmand, så du kan få styr på fordele og ulemper.