Skål i malt og humle
Vi danskere er vilde med øl. Øl fra de store, gamle, kendte bryggerier og øl fra de mange, mindre mikrobryggerier, som pludselig begyndte at pible frem overalt i landet. Øl til maden og øl til musikken. Pilsnere, hvedeøl og IPA’er. Øl er og har i rigtig mange år været en stor del af vores kultur. Derfor kan vi naturligvis også alle sammen brygge vores egen øl.
Det lyder nørdet og svært, men det er faktisk relativt nemt at komme i gang med ølbrygning hjemme i køkkenet. Og så er det et helt særligt øjeblik, når man første gang knapper en vellykket, hjemmebrygget øl op.
Hvad er malt, og hvad er humle?
Hvis du er helt ny i ølbrygningens univers, er der et par udtryk, som det giver god mening at få styr på. Du har sikkert hørt om malt og humle, men hvad er det egentlig? Og hvad skal de i din øl? Du får en forklaring her.
Malt er korn, som er spiret og siden tørret eller ristet. Det kan laves af forskellige kornsorter – for eksempel byg, havre, rug eller hvede.
Malt giver øllen smag og farve, og maltsukkeret bliver omdannet til alkohol, når øllen gærer. Malten giver også øllen protein, så der dannes skum.
Øllens smag og farve afhænger meget af, hvilken type malt, den er lavet af. Dels kommer det selvfølgelig an på, hvilken kornsort, der er brugt. Men det handler også om, hvor meget og hvordan kornet er tørret og ristet. Og endelig kan man også brygge øl, som indeholder mere end én type malt.
Humle er en slyngplante, som tilføjer velduftende aromaer og ikke mindst bitterhed til øllen, så maltens sødme ikke bliver alt for dominerende.
Klimaet i Danmark egner sig ikke særlig godt til dyrkning af humle, og derfor importeres humlen fra især Tyskland, Tjekkiet, England og USA.